TV-programmet Who Do You Think You Are?

Who Do You Think You Are

Att veta var man kommer ifrån är något som många människor är intresserade av att ta reda på. Det finns många webbsidor där man kan göra efterforskningar när det gäller sin släkt och sitt ursprung. TV-programmet Who Do You Think You Are är ett program som bygger på samma idé och intresse, det vill säga att ta reda på var man kommer ifrån och gå så djupt som det är möjligt att gå. Programidén till Who Do You Think You Are har köpts upp av många TV-bolag över hela världen bland annat Sverige, där programmet heter Vem tror du att du är.

Who Do You Think You Are

Who Do You Think You Are är en dokumentärserie som fokuserar på kända personers genealogi. Den började att visas på den engelska kanalen BBC år 2004. Sedan starten har tolv säsonger skapats av serien där varje avsnitt skildrar en känd person och hans eller hennes jakt efter sitt ursprung. Serien har nått stora framgångar och har en publik på sex miljoner tittare varje gång det visas. Programidén har också sålts till tio olika länder som skapar programmet med sina egna deltagare på sitt eget språk. Programmet nominerades till en BAFTA vilket står för British Academy of Film and Television Arts.

Who Do You Think You Are har haft många kända och populära profiler genom åren. I säsong 1 var Jeremy Clarkson huvudperson, som är känd för att ha varit programledare för det otroligt populära programmet Top Gear. I den tredje säsongen var TV-kocken Nigella Lawson huvudperson. Hon får reda på att hon har en släkting på sin mammas sida som flydde från Amsterdam till London för att undkomma ett straff för stöld. Graham Norton som är både författare och programledare för sin egen talkshow, får reda på i den fjärde säsongen att hans engelska släktingar kom till Irland på 1600-talet för att ockupera irländsk mark.

Vem tror du att du är?

Who Do You Think You Are köptes av Sveriges Television och började att sändas 2009 under namnet Vem tror du att du är. Sedan det året har en ny säsong visats varje år och ibland har även två säsonger sänts under samma år, en på våren och en på hösten. Under varje avsnitt får vi följa en känd, svensk person och hur hon eller han söker efter sina rötter. Många personer har under programserien fått reda på överraskande detaljer om sina släktingar, både positiva och negativa händelser. Skådespelaren och regissören Helena Bergström var den första gästen i seriens första program som sändes under våren 2009.

Det internationella programmet Who Do You Think You Are är populärt över hela världen. I den svenska upplagan har många kända personer fått reda på sitt ursprung. I säsong 9 får man bland annat träffa profiler som skådespelaren Eva Röse, höjdhopparen Stefan Holm och kocken Leif Mannerström. Eva Röse får reda på att en nära släkting till henne har haft ett hårt liv som valfångare nere vid Antarktis. Stefan Holm får en släktresa som leder honom genom ett liv i kriminalitet och för mycket sprit. Leif Mannerström får också reda på den kriminella historien bakom sitt efternamn.

Släktforskning och TV-program

Who Do You Think You Are

Who Do You Think You Are sändes för första gången på engelska BBC och blev en omedelbar succé. Programmet har följts upp med tolv säsonger där minst tio personer i varje säsong får reda på sin släkthistoria. När det sänds på TV, är det alltid miljontals människor som tittar på det. Who Do You Think You Are är en programidé som har sålts vidare till minst tio andra länder som i sin tur har skapat sin upplaga av programmet. Även Sverige har sin version som kallas för Vem tror du att du är. Människors omättliga intresse för släktforskning gör ett sådant program populärt och den svenska versionen finns för tillfället inspelat i nio säsonger.