Webbsajter för släktforskning

Webbsajter

Släktforskning kan både vara roligt och givande. Du får en sysselsättning på fritiden samtidigt som du kan få reda på din och din släkts historia. Om du är intresserad av att börja släktforska finns det flera olika webbsajter som kan hjälpa dig med detta. För en nybörjare inom området kan det också vara bra att lära sig olika begrepp, termer och metoder för släktforskning innan du sätter igång med det själv. Här får du fem tips på webbsajter som dels kan hjälpa dig att reda ut begreppen, och dels kan hjälpa dig med att själv komma igång med din släktforskning.

Webbsajter som reder ut vad släktforskning är

Att komma igång med sin släktforskning kan kännas avancerat, men med rätt hjälp från webbsajter behöver det inte vara särskilt svårt att få reda på vad släktforskning innebär och vad du kan tänka på innan du själv sätter igång. På www.riksarkivet.se får du en bra och grundläggande genomgång av vad släktforskning innebär. De hjälper dig att reda ut termer, exempelvis kring den svenska folkbokföringen och hur den fungerar. Du får också information om olika tillvägagångssätt inom släktforskning. Denna sida är bra att börja med om du vill släktforska.

Webbsajter för släktforskning

Andra bra webbsajter som ger en omfattande introduktion till släktforskning är exempelvis www.slaktforskning.info. Här hittar du den mesta informationen du kan tänkas behöva; historia om släktforskning, ordlista och begrepp inom släktforskning samt hur du kommer igång och hur du kan släktforska via nätet med mera. På denna sajt kan du också ställa dina egna frågor som rör släktforskning, samt ta del av en blogg om området. Du får även tillgång till en omfattande lista bestående av länkar till olika släktforskningssajter på internet. Efter att ha besökt slaktforskning.info kan du känna dig tillräckligt insatt för att själv komma igång!

Börja släktforska själv

När du har läst på om släktforskning och olika metoder och begrepp på de webbsajter som nämndes ovan är det dags att komma igång med din egen släktforskning. Idag finns det många möjligheter att börja släktforska via internet. Hos www.ancestry.se kan du skapa ett abonnemang och få tillgång till databaser som kan vara till stor hjälp. Några exempel är kyrkböcker, namnindexerade födelseuppgifter och uppgifter om avlidna mellan olika år. Du kan testa på gratis, men måste sedan köpa ett månads- eller årsabonnemang hos dem. Det finns dock andra gratisalternativ på nätet.

Hos www.myheritage.se kan du ta del av många funktioner kring släktforskning som är helt gratis. Det är gratis att bli medlem och ta del av vissa funktioner, medan andra kostar en summa. Du kan uppgradera ditt konto beroende på hur många av dessa funktioner du vill ta del av. Andra webbsajter som erbjuder släktforskning gratis är exempelvis den ideella föreningen Släktdata. På blog.slaktdata.org kan du hitta ett utbud av kyrkböcker och databaser som inte kostar något att använda sig av.

Andra sätt att släktforska på

Webbsajter är inte det enda sättet att få tillgång till information på vad gäller släktforskning. Redan långt innan internet fanns började människor släkfroska. Att släktforska handlar om att på olika sätt gräva fram information, och en bra början kan vara att prata med dina mor- och farföräldrar eller andra äldre släktingar. Med deras hjälp har du kommit en bra bit på vägen. Om du har släkt i andra nordiska länder kan du kostnadsfritt ta del av deras databaser. Glöm inte heller att rota bland gamla saker på vinden eller i förråden hos dina släktingar. Webbsajter kan vara till stor hjälp, men det kan krävas mer än så för att lyckas.